Europa

01 Oct 2017 03:52 - 03 Oct 2017 19:41 #105 de Daniel
Daniel a creat subiectul: Europa
Separatistii aflati la putere in Catalonia (nord-estul Spaniei) organizeaza, duminica, un referendum privind independenta regiunii, chiar daca justitia spaniola il interzice.

Acestia au dat asigurari vineri ca intentioneaza sa deschida 2.300 de sectii de vot duminica, pentru a le permite catalanilor sa participe la un referendum privind independenta regiunii, chiar daca acest demers a fost interzis de justitia spaniola, relateaza AFP.

"In cele din urma, vor fi 2.315 sectii de vot" pentru referendum, iar 5,3 milioane de locuitori vor fi chemati la urne, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului catalan, Jordi Turull, intr-o conferinta de presa organizata la Barcelona.

Intre timp, presedintele catalan, Carles Puigdemont, a declarant pentru Reuters ca este convins ca toti alegatorii vor fi pasnici duminica.

"Nu cred ca va fi cineva care sa foloseasca violenta sau care sa vrea sa provoace violenta care sa afecteze imaginea ireprosabil de pacifista a miscarii de independenta catalane", a subliniat el.

In aceste conditii, liderul a facut un apel catre politia spaniola, care a trimis mii de ofiteri in regiune, pentru a bloca referendumul, sa actioneze in mod profesionist in timpul operatiunilor de duminica.

"As vrea ca (politia regionala catalana - n.r.) sa foloseasca aceleasi standarde pe care le foloseste in general. Nu standard politice, nu ordine politice, ci asigurarea ordinii si standarde profesionale", a adaugat el.

Spania, expusa in mod istoric miscarilor de independenta a unei parti a societatii in Tara bascilor (nord), se confrunta de la inceputul lui septembrie cu cea mai grava criza politica de aproape 40 de ani, considera liderii ei.

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan a adoptat o lege in vederea organizarii acestui referendum, in pofida interzicerii lui de catre Curtea Constitutionala, argumentand ca sustinatorii independentei il reclama din 2012.

Guvernul regional catalan condus de Carles Puigdemont merge mai departe, in pofida numeroaselor avertismente ale autoritatilor.


De saptamani de zile el se joaca de-a soarecele si pisica cu autoritatile, ascunzand urne, buletine de vot sau deschizand website-uri pe care alegatorii pot consulta adresa sectiei la care sa voteze.

Autoritatile si-au multiplicat, la randul lor, perchezitiile si amenintarile cu sanctiuni.

Liderii catalani "insulta statul de drept", s-a plans joi Ines Arrimadas, conducatoarea Ciutadanos, principalul partid de opozitie fata de sustinatorii independentei in regiune.

Chiar daca au pareri impartite pe tema independentei, majoritatea locuitorilor Cataloniei doresc un referendum legal.

sursa ziare.com
Ultima Editare: 03 Oct 2017 19:41 de forumadmin. Motiv: nu respectă regulile forumului

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
15 Oct 2017 17:30 #153 de Dies
Dies a răspuns subiectului: Europa
Da, e o problema acolo. Personal nu cred ca secesiunile sunt o solutie. Daca ar exista dialog sincer si sanatos ar putea fi gasite solutii convenabile pentru toata lumea.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.145 secunde